Su geçirmeyen kumaş, su ile temas etmeye ve ıslanmaya karşı dirençli olan, suyu itici dokuma yapısına sahip lamineli kumaştır. “Su geçirmez” terimi, geçerli bir spesifikasyona ve bir laboratuvar test yönteminin spesifik koşullarına uygunluğu ifade eder. Bu su geçirmeyen kumaş maddesine suyun akış yönünü kesmek ve başka yöne doğru ilerlemesini sağlama çalışmalarından ortaya çıkmış bir söylemdir. Genellikle kauçuk, polivinil klorür (PVC), poliüretan (PU), silikon, floropolimerler ve balmumu gibi su yalıtım malzemelerine döşendirilmiş veya kaplama metoduyla üretilmiş doğal ya da sentetik kumaştır.
Kumaştaki su geçirmez özellik, imalat sırasında ya da imalattan sonra elde edilir. Örnek vermek gerekirse, paraşüt kumaş montlar, orijinal lamine deri kaplama ceketler, sauna takımları ve şişme polyester botlarda kullanılan kauçuk kumaş ile yapılır. Aynı zamanda su yalıtım spreyi ile optimize edilerek, su geçirmez kumaş üretilebilir.
İçindekiler
- 1 Su Geçirmeyen Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
- 1.1 Su Geçirmez – Nefes Alabilen Kumaş
- 1.2 Su ve Hava Geçirmez Lamineli Yağmurluk Kumaş
- 1.3 Su Geçirmez Astarlık Kumaş
- 1.4 Su Geçirmez Kapitone Kumaş
- 1.5 Su Geçirmez Kumaşın Adı Nedir?
- 1.6 Su Geçirmez Kumaş Özellikleri
- 1.7 Su Geçirmez Kumaş Nasıldır?
- 1.8 Suya Dayanıklı Kumaş Değerleri
- 1.9 Su İtici Kumaşlar Bu Özelliklere Nasıl Sahip Olmuştur?
- 1.10 Isı ve Su Yalıtımı
- 1.11 Isı ve Su Yalıtımının Önemi
Su Geçirmeyen Kumaş Yapımı?
2000’li yılların başlarında su geçirmeyen kumaş için en yaygın su yalıtımı işlemi, üretim sırasında “C8 florokarbon bazlı tekstil kaplamaları”nın uygulanmasıydı.
Bununla birlikte, çevre ve sağlıkla ilgili kaygılar artmıştır. C6 florokarbon bazlı yüzeylere geçişe ve hidrokarbon zincirlerinin yüzey kısmında polimerizasyonunu içeren çözücü içermeyen bir süreç olan Stick teknolojisi gibi alternatif kimyasalların geliştirilmesine sebep olmuştur. Bu buluşlar sayesinde kumaşlara istenilen özellik rahat bir şekilde eklenmektedir. Bondit cinsi su geçirmez kumaş, bu özelliğe yakın bir kumaştır. İsterseniz su geçirmez bondit kumaş ürününü inceleyebilir ve toptan olarak ucuz fiyatlarla satın alabilirsiniz. Ya da ufak bir numunelik parça bondit kumaş ile farklı uygulama tasarımı yöntemleri hakkında kendi fikrinizi oluşturabilirsiniz.
Su Geçirmeyen Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Su Geçirmez – Nefes Alabilen Kumaş
Yüzeyin altına geçmeye çalışan sıvılara karşı dayanıklıdır. Ancak su buharı, ufak bir ihtimal dahilinde olsa da geçebilir, sızdırma yapabilir. Yağmur ve karı engelleme özelliği bulunan bu kumaş yağmurluk montlarda, su geçirmez açık hava spor kıyafetlerinde, çadırlarda ve diğer uygulama eşyalarının yapımında kullanılabilir.
Su ve Hava Geçirmez Lamineli Yağmurluk Kumaş
Su geçirmez kumaş çeşitlerine yağmurluklar örnek olarak verilebilir. İnce yağmurluk kumaş modelleri en çok tutan modellerdendir. Sentetik lamineler sayesinde asla su geçirmez. Naylon çuval benzeri kaygan bir dokuya sahiptir. Genellikle mont, yelek, aşçı kıyafetleri, tente, branda, çadır vb. eşyaların üretiminde kullanılır.
Su Geçirmez Astarlık Kumaş
Kış aylarında tekstil atölyelerini meşgul eden en önemli kumaş türlerinden biri “su geçirmeyen astar kumaş”tır. Genellikle spor kıyafetleri üretimi yapabilmek için ihtiyaç duyulur. Su geçirebilme özelliğine sahip bir mont içine bu astar kumaş türü kullanılırsa artık su geçirmez. Mont elyafı ile birleşince hem sıcaklık hem de kuruluk sağlar.
Su Geçirmez Kapitone Kumaş
Kapitone kumaş modelleri çoğu zaman mont ve kaban yapmak için kullanılır. Kalın elyaflı kapitone montların yüzeyine su geçirmez lamine kumaş bağlantısı yapılır. Kapitone yüzeyinde lamineli, hava ve su geçirmeyen bir ortam oluşur. Bu sebeple kışlık mont üretimi dahilinde su geçirmeyen kapitone montluk kumaşlar ortaya çıkmıştır. Su geçirmez, baklava ve çizgi desenli kapitone yelek modelleri de son zamanlarda en çok üretimi yapılan ürünlerden biridir. Hepimizin bildiği gibi, şişme mont, kaz tüyü veya yelek dediğimiz zaman, aklımıza ilk önce kapitone kumaş gelir.
Su Geçirmez Kumaşın Adı Nedir?
Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizce’de Waterproof Fabric adı ile kullanılır. Bu kumaşın ismi hakkında çeşitli tartışmalar son dönemlerde sıkça karşımıza çıkmaz. Ancak bu kumaşın adı hakkında hala ortak bir noktada fikir birliği sağlanamamıştır.
Su Geçirmez Kumaş Özellikleri
Standart laboratuvar test protokolleri bu kumaşın işlevlerini sınıflandırmıştır. Su direnci, su sızmadan evvel kumaşın üzerinde askıya alınmış milimetre cinsinden su miktarıyla ölçülmektedir. Nefes alabilirlik veya nem buharı iletim seviyesi, su buharının gram cinsinden geçme hızı ile ölçülür. Kumaş 24 saatlik periyotlar halinde metre kare başına su buharı aktarma şeklinde test edilmektedir.
Su Geçirmez Kumaş Nasıldır?
Son yıllarda bazı spor malzemeleri üreticileri bu bilgileri ürün etiketlerine eklemeye başlamıştır. “Orta sınıf kalitedeki kumaşlar, 5000 mm suya dayanıklılık ve 5000 g hava alabilirlik değerlerine sahip olma eğilimindedir. En kaliteli su geçirmez malzemeler 20.000 mm ve 20.000 g ölçüm değerlerine sahiptir. Su geçirmez kumaş sızıntı olmadan 1.000 milimetreden fazla bir derinliğe sahip su basıncına dayanabilir.“
Suya Dayanıklı Kumaş Değerleri
Suya dayanıklı kumaş, değerler bazlı müdahaleler sonucunda ortaya çıkar. Yağmur odası testleri sayesinde, 1.000 mm’den daha az su direncine sahip bazı kumaşların suyu yeterli seviyede yansıttığı görülmektedir. Bir üniversitede test edilen bu kumaşlardan yapılan giysiler 4 saatlik deney yağmurundan sonra bile sızıntı belirtisi göstermemiştir. Bu deney yağmuru şiddetli denilebilecek bir yağmurdan beş kat daha serttir. Kumaşa verilen yağmurun geçirgenliği, fermuar gibi geçirgen olan ek ürünler hesaba katılmadan test edilmiştir. Bu deney tam olarak dikilmiş hazır giyim ürünlerini test etmediği için, bir giysinin su direncini tam olarak belirtmez. Buna ek olarak, neredeyse tüm su geçirmeyen kumaşların nefes alabilmesi hava koşullarına, özellikle sıcaklık, nem ve rüzgara bağlıdır.
Su İtici Kumaşlar Bu Özelliklere Nasıl Sahip Olmuştur?
Suyu, içeriğinde bulunan kaplamalar sayesinde vücuttan uzağa yönlendiren bir yapıya sahip bu kumaş türü, kullanıcının kuru kalması için kullanılabilir. Bu, terlemenin hem sıvı su hem de su buharı yönlendirilebileceği için vücuttan daha etkili bir şekilde uzaklaştırılabileceği anlamına gelir. Bunlar, geleneksel anlamda nefes alabilen kumaşlardır. Aslında bu kumaşlar iki farklı kumaşın bir kombinasyonu olmasına rağmen, rüzgar geçirmez ve suya dayanıklı dış katmanın altındaki yönlü bir pompa katmanı ve yağmura karşı etkili, tamamen su geçirmez özelliktedir. Yukarıdaki tanımda anlatılmaya çalışıldığı gibi katı bir hidrostatik test ile ölçülemez özelliktedir.
Isı ve Su Yalıtımı
Isı yalıtımı ve su yalıtımı küçük bir hava boşluğunun önleyeceği yakın temasta, termal olarak yalıtıcı malzeme katmanlarından aktarılan ısının korunmasına denir. Soğuk köprüleme olduğunda, kuru taraftaki buhar soğuk yüzeyde yoğunlaşabilir. Bu sayede ince su geçirmez nefes alabilen kumaşın ısıyı koruduğu sonucu da ortaya çıkmaktadır. Su geçirmeyen kumaşlar, özellikleri bakımından ısı yalıtımına da elverişli yapıdadır. Bu bilgiye göre farklı perspektifler oluşturulabilir.
Isı ve Su Yalıtımının Önemi
Yalıtım teknolojisi, insanoğlunun son yıllarda bilim alanına katkı olarak sağladığı en büyük icatlardan biridir. Isı yalıtımı sayesinde içinde yaşadığınız konutları daha yaşanılır bir hale getirebilirsiniz. Kış aylarında soğuktan yaz aylarında ise sıcaktan korunabilirsiniz. Uygun malzemeler kullanarak yapılan yalıtım, ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmektedir. Bazı araştırmalara göre ısı yalıtımı yapılan binalarda %50 oranında tasarruf sağlanabilmektedir. Yalıtım aynı zamanda rutubet oluşumunu da engellemektedir. Nem oluşumunun önüne geçen bu uygulama yaşam alanlarını daha konforlu hale getirmektedir. Öte yandan ısı yalıtımı çevreye karşı faydalı bir uygulamadır. Bu döşeme sayesinde doğanın tehlikeli atmosfer etkenlerinden kendinizi uzak tutabilirsiniz. Ancak ısı yalıtımı maliyetleri küçümsenmeyecek miktardadır.